Tuesday, April 01, 2014

30 Mart 2014 Yerel Secimleri, Elektrik Kesintileri ve Cekismeli Iller

AKP secimi hangi illerde yakin goturuyordu, elektrikler nerelerde kesildi ve bunun sonuclara ne gibi etkileri olmus olabilir?! 

Oncelikle su bilgileri gecelim: veritabanimiz iller bazinda Buyuksehir ve Merkez Ilce Belediye oylarindan olusmakta. Yani, ilce ve sandik ozelinde yasandigi iddia edilen usulsuzlukleri yakalamak icin cok buyuk bir olcekteyiz (sandik ve ilce verilerini Excel formatinda paylasabilen olursa, ona da bakabiliriz).

Ayrica, 'elektrik kesilen' iller verimiz de Twitter'da dolasan ve 21 ili kapsayan haritaya, Zaman ve Hurriyet Gazeteleri'nden okudugumuz makalelerde ismi gecen 3 ilin daha eklenmesiyle olusan 24 illik bir liste. Bu illerde ne zaman, ne kadar sureligine, tam olarak nerelerde ve neden elektrik kesildigi ise muamma olmakla birlikte, calismamizin spekulatif etkisini pek artirmakta.

Ve dolayisiyla ne gorduk (ya da ne goremedik?): Asagidaki haritalarda ozetlendigi haliyle, elektrik kesintisi ile iller bazinda oy oynamalarinin cok da etkili olmadigini gorduk. O halde buyurun bakalim haritalarimiz ne diyor...

Anekdotlar esliginde, 30 Mart 2014 Yerel Secimleri'nin yapildigi gun 24 adet ilde elektrik kesintilerinin olduguna dair bir bilgi edindik (Harita 1'deki siyah renge boyanmis iller).



AKP'nin, iller bazinda yarisi basabas goturdugu illeri tespit ettik. AKP'nin kazanmis ya da kaybetmis olsun, ilk 2'ye girdigi ve en yakin rakibiyle arasindaki farkin en fazla %1 (koyu), %3 (orta) veya %5 (acik) oldugu illeri, 'sicak iller' ('saibeli iller' diyeni de var) belirledik (Harita 2).



Daha sonra elektrik kesilen iller ile AKP'nin secimi yakin goturdugu illeri gosterip (Harita 3),



Esasinda AKP'nin bu illerden kazandigi (ya da kazandigi soylendigi) yegane 2 il olan Ankara ve Ardahan'i goruyoruz (Harita 4).



Son olarak da, AKP'nin ilk 2'de bulundugu 77 ilde en yakin rakibi ile olan net oy farklarinin %10 oldugu (eksi ya da arti) 32 ildeki oy ortalamalarini alip, bunu elektriklerin kesildigi ve kesilmedigi iller arasinda karsilastirdik. Elektriklerin kesilmedigi yerlerden, elektrigin kesildigi yerlere dogru AKP'nin yarattigi oy farkinda pozitif bir egim olup, bunun 'statistically significant' olup olmadigina baktik. Tabii ki, herhangi bir significance'a ragmen, oy kaymalarini sadece elektrige baglayamayiz, ama daha derin bir analiz yapmak icin de elimizde yeteri veri yoktu. Sonuc olarak bu analizde de gorduk ki, her ne kadar elektrik kesilmeyen illerde 0.7%lik bir oy farki ile kaybediyor, ve kesildigi yerlerde %0.6 ile kazaniyor, dolayisiyla elektrik kesintisi oy ortalamasinda + yonde %1.3luk bir oynamaya tekabul ediyor gorunse de, bu averajlardaki farkin istatistiksel olarak 'significant' oldugunu goremiyoruz. Bununla ilgili 32 ilde, AKP'nin kazandigi ve kaybettigi 16sar il ve elektriklerin kesik oldugu 9 ve olmadigi 23 il arasindaki oy farklari da bir sonraki calismaya....